Saturday, February 2, 2013

The Losers



Mélyen tisztelt olvasótáborom. Elérkeztem blogom eddigi legnagyobb projektjéhez, ami nem más, mint a The Losers cimű képregény bemutatása. A képregény 32 kötetből áll, ami egész pontosan 11 történet, ebben a 11-ben van one-shottól kezdve 5-6 füzetből álló is. A tervem pedig a következő: Mind a 11 történetet egy bejegyzésben mutatom be. Egyszóval ez a bejegyzés addig fog pihenni a piszkozatok között, mig ki nem teljesedik, és csak aztán olvashatjátok el. Ennek most semmi értelme nem volt, hogy ezt leirtam, hiszen ti addig nem tudjátok elolvasni a kritikát, amig a piszkozatok között van, csak ha kiteszem ide. És mivel már olvassátok, azt jelenti, hogy véleményezésre került mind a 11 történet. De sebaj, legalább megtudtatok egy kis kulisszatitkot is.
Mit tudunk a Losers nevű csapatról? Én még olyan sokmindent nem, ezért szeretném elolvasni a képregényeket, mielőtt megnézem a filmet. Igen, hamarosan a nagyvászonról köszönnek nekünk vissza a lúzerek, még pedig olyan szinészek alakitásában, mint Zoe Saldana(Avatar, Star Trek), Jeffrey Dean Morgan(Komédiás a Watchmenből) vagy Chris Evans (Fáklya az F4-ből és Amerika Kapitány is ő lesz hamarosan). Annyit tudok, hogy a Losers egy profikből álló csapat, akikkel a CIA kitolt, ezért meg akarják bosszúlni a dolgot. De a részletek kiderülnek majd a képregényekből.
Rá is térnék a történetek bemutatására, de, hogy a böngészés az oldalon kényelmesebb legyen, a kritikák az Elolvasom mögé kerültek, másképp az egész oldalt betöltenék, lévén, hogy nem valami rövid bejegyzésről van itt szó, hiszen napokon át bővült, mire kikerült ide a szemetek elé. Tehát, akit érdekel a 11 Losers történet, az ne habozzon, hanem kattanjon rá az Elolvasom gombra, itt ni.

The Losers 01 - Dead Man's Hand







That's what I call grand opening. Az első füzet elmeséli azt, amit én a bevezetőben irtam. Vagyis a Losers nevű csapatot a CIA kiküldi egy küldetés teljesitésére. Azonban ez a küldetés egy csapda, elméletileg a halálukba rohannak a lúzerek. Csakhogy ők nem most jöttek le a falvédőről, ezért kimásznak a csapdából. A CIA örül, hogy nincs visszajelzés a lúzerek rádióján, tehát meghaltak. De nem, nagyon is életben vannak, és miután egy nőt is a csapatba vesznek, fel is ütik a fejüket első akciójukkal, majd elhatározzák, hogy nem ez lesz az egyetlen. Hihetelen hangulatos első rész, nagyon jól kezdődik a sztori. A rajzok nekem bejönnek, és a karakterek egytől egyig coolak, igy egy füzet után ez már látszik. A folytatásban remélem nem szúrják el ezt a baromi jó alapötletet, én ennek utána is járok, és amint végeztem a második történettel, a bejegyzés bővülni fog. Ti persze már egyben látjátok, de hangsúlyozom, nem egyszerre iródott. Egyszóval ez falhozvágott, jöhet a folytatás.

The Losers 02 - Goliath
A második történet hozza az eső színvonalát. Akciódús, izgalmas, és a humor sem áll távol tőle. Csapatunk most egy Goliath nevezetű olajcéget szemelt ki clépontjául, és akit/amit ők kiszemelnek, annak sem sok ideje van hátra. Elkezdenek beférkőzni a céghez, fényt szeretnének deríteni a titkokra, de természetesen nem megy minden olyan simán. Nagyon örült a szívem, amikor egy olyan jelenetet láttam itt a képregényben, ami szerepelt a film trailerében. Ez arra enged következtetni, hogy ismét egy nagyon jó képregényadaptációra számíthatunk. Nekem eddig nagyon tetszik ez a képregény, remélem a folytatások színvonala sem romlik. Meglátjuk hamarosan.
The Losers 03 - Downtime
A harmadik történetben a csapat egy kicsit megpihen a Goliath akció után, de ez korántsem jelenti azt, hogy ne lenne érdekes és kalandos ez a sztori is. A csapat tagjai külön-külön tevékenykednek egy kicsit. Aisha hazamegy, hogy egy félbemaradt melót befejezzen, Jensen egy CIA-tól ellopott adatbázist próbál feltörni, Clay pedig felkeresi azt az embert, aki régen összehozta a Losers csapatot, és a tanácsát kéri egy ügynök elkapásában. A csapat többi tagját is láthatjuk, de ezek az epizódok vannak jobban kihangsúlyozva, amiket felsoroltam. Ha még nem mondtam volna, a rajzok szerintem nagyon jók, hangulatosak. Szemléltetésképp elárulom, hogy a történetekhez rakott képeket a képregény oldalaiból kivágott képekből hoztam össze. Egy szó mint száz, ez is nagyon jó kis sztori volt, bár ha javasolhatom, akkor a filmből ki kellene hagyni, jobb lenne a közös akciózás, esetleg a film végére betenni, hogy megpihennek,és addig külön tevékenykednek. Hogy milyen kalandok várnak még hőseinkre, megtudjuk a következő történetekből.
The Losers 04 - Island Life
Csapatunk a rövid pihenő után újra nekivág a kalandoknak. Ezúttal a Karib tengerre készülnek, na nem kalózkodni, és nem is Johnny Depptől kérni egy aláírást a 9 milis csövére, hanem hogy ismét keresztbe tegyenek a CIA-nek, akik ugye csúnyán rászedték őket még az elején. Meg akarják akadályozni a CIA Amerikán kívüli tevékenységeit, azonban ez nem olyan egyszerű. Jönnek az akciók, jönnek a bonyodalmak. Igazából a történetek elég hasonlók, a Losers-CIA macska-egér játékáról van szó, de az olyan akciókedvelő emberek, mint én, azok imádni fogják. És a változatos helyszínek, és jó karakterek csak rátesznek egy lapáttal az egészre.
The Losers 05 - Sheikdown
Ahogy azt a cím is sugallja, hőseink kelet felé veszik at irányt új kalandok felé. Egy emír felbéreli ugyanis a tímet, hogy intézzenek el egy kis melót. Kedvenc elitosztagunk egy háború kellős közepébe csöppen, természetesen a CIA is felüti a fejét, lúzereink legnagyobb ötömére. Aztán persze kezdetét veszi a szokásos nagydumás akció. Kezdem egyre jobban várni a filmet, el tudom már képzelni milyen lesz, ha egy jó adaptációt kapunk. És reméljük a legjobbakat.
The Losers 06 - Blowback
Ebben az egyrészes történetben Aisha magánakcióját követhetjük nyomon, aki a távolkeletre utazik egy rési ügyét elintézendő. Sokminden nem történik ebben a füzetben, csupán Aisha és ellenfelei macska-egér játékát látjuk, ami egy vagány motoros jelenettel zárul, szívesen megnézném ezt is filmen, bár nem tudom, mennyire teszik bele ezt a sztorit, hiszen csak egy szereplőről szól, nem hinném, hogy futná a játékidőből magánakciókra is. Apropó a film már megjelent magyarul is, addig húztam az olvasást. Mostmár gyorsan kéne végezzek a cuccal, mert nagyon nézném már a filmet.
The Losers 07 - The Pass
Az egyik legérdekesebb történet eddig a The Pass címet viselő. Megtudjuk ugyanis, hogy Aishanak is megvan az oka Max megölésére, nem csak a csapatnak, ugyanis Max ölte meg Aisha apját. Clay pedig kicsit bővebben meséli el azt az akciót, amely során meg kellett volna halniuk, ugyanis Max csapdát állított nekik. Részletesebben megtudjuk tehát, hogy hogyan zajlott az az ázsiai akció, a történet végén pedig egy fordulattal találjuk szemben magunkat, megtudunk ugyanis egy érdekes dolgot Aisha apjáról, amire nem számítottam személy szerint, hogy így történt.
The Losers 08 - London Calling
A nyolcadik történet, mint azt a cím is elárulja, Londonban játszódik nagyrészt. Három részes történetről van szó, melynek lényege ismét pár szóban összefoglalható. Csapatunk tovább üldözi Maxet és fordítva, látunk egy kis akciót (na jó sok akciót) Clay és Aisha vezényletében, amely két szereplő között a már várva várt szerelmi szál is kibontakozni látszik. Eközben a csapat többi tagja is intézkedik nagyon, míg végül egy váratlan fordulatra kerül sor, erre tényleg nem számítottam, pedig sokszor láttunk már ilyet is, elég klisészagú a dolog, de mondjuk én nem vártam ennél a sztorinál. Persze nem árulom el, miről van szó, olvassátok el ti is. És miután ezt letiztásztuk, jöhet is a következő sztori jól.
The Losers 09 - The Anti Heist
Ezt leszámítva még két történet van hátra az egész sorozatból, és ebben is nagyjából az történik, mint az eddigiekben. Kezdek azon gondolkozni, hogy miért kellett ez 32 füzetből álló sorozat legyen, amikor az eddigi cselekményt le lehetett volna zavarni 8-10 füzetben. Amúgy most járunk a 23-25 részeket átölelő sztorinál. Az előbbi történetben bekövetkezett váratlan fordulat nagy hatással van a következő sztorikra, így erre is, ezáltal nehézkesebb úgy bemutatni, hogy továbbra se áruljak el semmi fontosat, de mégis elmondjam, hogy miről van szó. De akkor mondom úgy, hogy a csapat az előző történések után újra akcióba lendül, de már nem a megszokott módon, ugyanis egy kicsit nagyobb veszéllyel kell szembenézzenek, mint eddig. Kiderítik, hogy Max nukleáris fegyverekkel is foglalkozik, és ezt a hobbiját akarják kicsit szabotálni, de közben a már említett veszély is fenyegeti hőseinket. Akció akció hátán, már tényleg pörögnek a filmkockák a lelki szemeim előtt, és már sejtem, hogy a filmet nem a történetéért fogjuk szeretni, ahogy ezt a képregényt sem. Mellesleg már kijött a film, amikor ezeket a sorokat írom, és a kritikák eddig az előbbi állításom igazolják, amik egy tűrhető akciófilmről szólnak, melynek története nem épp tökéletes. Igazából szórakoztató a képregény, csak szerintem kicsit el lett nyújtva. De nézzük a többi történetet.
The Losers 10 - Unamerica
Az utolsó előtti történetben még ellövik a maradék puskaport, itt is ugyanazt kapjuk, mint általában. Maxről megtudtuk ugye, hogy nukleáris fegyverek is vannak nála raktáron, most ezekkel akar kicsit játszani. Felépít egy Új Jeruzsálemet, és senkinek nincs beleszólása abba, amit csinál, mindenkinek engedelmeskedni, meg kussolni kell, mert különben felrobbant egy atombombát a sok közül. A nagyobb városokban helyezett el bombát, és ha valaki beszól neki, akkor az egyik már robban is. Lúzereink pedig ráállnak az ügyre, és jöhet a csomó, de tényleg csomó akciózás ész nélkül, meg persze egy kis drámázás, mert kell az is. Nem a legjobb történetek egyike, de egynek jó így a végéhez közeledve. Ami viszont pozitívum ennél a három füzetnél hogy a rajzok ebben talán a legjobbak, nem olvasok most utána, de biztos más rajzoló dolgozott rajta. Amúgy sokszor történik rajzolócsere a sorozatban, de eddig ez a váltás lett a legjobb szerintem.
The Losers 11 - Endgame
És akkor itt a vége, fuss el véle. Elérkezett az a momentum, amit eddig 29 füzeten át előkészítettek: a végő összecsapás Max és a lúzerek között. Lesz itt bunyó megint, persze Maxet nem egyszerű legyőzni, ám a csapatot sem, így izgalmas lezárásban lesz részünk. Természetesen a végkifejltetet nem mondom el, bár egy részét sejthetitek anélkül is. Egy szó mint száz, ez lezárult, nem mondom, hogy megbántam, hogy elolvastam, de néha egy kicsit tényleg el volt nyújtva.
És akkor az egészről egyben pár szót. Az az igazság, hogy ez simán belefért volna max 12 kötetbe, sok helyen volt felesleges dumálás, de most ez van, ezt kell szeretni. Az az érzésem, hogy megnézem a filmet, aztán idővel elfelejtem és annyi. Ezeket a zárósorokat már ma (augusztus 13) írom, a film már régen megjelent Blurayen is, szinkronnal, szóval minden adott, már csak meg kell nézni. A bejegyzést már nem is tudom mikor kezdtem el írni, tehettem volna dátumot az elejére, de biztos, hogy pár hónapig pihent ez a bejegyzés a piszkozatok között, mire most elétek került. Sokáig húztam egy-egy történet bemutatását, közbejöttek egyéb dolgok, de végül itt van, és ez a fő. Tegnap azért nem került ki semmi, mert ezen melóztam, és nem jutott se erőm se kedvem, se időm arra, hogy másról is írjak. De ez remélem kárpótol mindenkit a kimaradásért.

No comments:

Post a Comment